https://www.thesmartindexcompany.com/fd-nederlander-lanceert-europese-dow-jones-index-met-dertig-bedrijven/n84c29

Nederlander lanceert ‘Europese Dow Jones-index’ met dertig bedrijven

  • Van onze redacteur

Nederlander lanceert ‘Europese Dow Jones-index’ met dertig bedrijven (PDF)

Amsterdam Indexmaker The Smart Index Company (TSIC) start vandaag met de Euro30-index. De nieuwe beursindex moet een Europese variant van de Amerikaanse Dow Jones-index worden.

In de nieuwe index komen de dertig grootste bedrijven uit de eurozone, geselecteerd op hun marktkapitalisatie. Onder meer Allianz, BNP Paribas, Inditex en Volkswagen staan in de index, maar ook de Nederlandse bedrijven ASML, ING, Shell en Unilever. Bij de start woensdagochtend krijgt de index een stand van 18.000 punten mee, min of meer dezelfde stand als de Dow Jones.

Toch wordt de Euro30 geen exacte kopie van de Dow Jones, zegt Maurice Tordoir, de man achter TSIC. ‘Anders dan de Dow Jones heeft de Euro30 duidelijke regels over welke bedrijven er in de index komen. Ook is het een gelijkgewogen index waarbij ieder fonds begint met een weging van 3,33%.’ De Dow Jones is prijsgewogen, waarbij aandelen met een hoge koers een grotere invloed op de stand van de index hebben.

Volgens Tordoir is er ruimte voor nog een Europese index, omdat de al bestaande Euro Stoxx 50 hoge licentiekosten rekent en daardoor geen hoog profiel heeft. Tordoir: ‘Wie weet op hoeveel punten de Stoxx 50 staat? Hij staat op geen enkele website. Doordat onze index op de Dow Jones lijkt, zijn we veel zichtbaarder.’

TSIC lanceerde eerder al de gelijkgewogen Dutch15.